”Vanlig” mats moment 22

Ur Lars Wilssons bok ”Naturlig mat”:

”Om man äter en måltid som innehåller mycket snabba kolhydrater, t.ex. i form av potatis, vitt bröd och socker höjs blodsockret kraftigt så att det efter en timme kanske är dubbelt så högt som efter en normal måltid. Då utsöndrar bukspottskörteln så mycket insulin den kan och skjuter ofta lite över målet så att blodsockret några timmar efter måltiden kanske sjunker under normalnivån. Hjärnan får då för lite socker och man blir dåsig och trött.

Det låga blodsockret efter en måltid med mycket snabba kolhydrater gör att vi längtar efter sötsaker eller ett mellanmål med bullar och kakor. Bukspottskörteln får rycka ut igen och leverera mer insulin. Om detta upprepas måltid efter måltid orkar cellerna till slut inte svara; de bli insulinresistenta.

När sockerhalten är hög i blodet tar levern upp mycket socker om insulinnivån samtidigt är hög. Så mycket socker kan inte levern lagra och den gör därför om socker till fett för långtidslagring i fettväven. Man blir fet av högt blodsocker och högt insulin.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s