Tandhälsa vs. hjärthälsa

Jag läser idag om hur allt fler studier visar på samband mellan hjärtsjukdomar och dålig tandhälsa såsom karies och tandköttsinflammationer. Har man det ena har man det andra. Jag tycker det återigen visar på att det är kolhydraterna i kosten som gör oss sjuka. Fett angriper inte tandemaljen och tandköttet. Inte protein heller. Det är kolhydraterna som har en upplösande effekt på tandemaljen (som ju faktiskt bara är en förlängning av vårt skelett) och en generell inflammationshöjande effekt. På senaste tiden har LCHF diskuterats flitigt i media och ett antal läkare har talat om sin oro över det faktum att svenskarna äter mer och mer fett. Och återigen får man höra argumentet att ”det saknas långtidsstudier” och jag tycker fortfarande det är ett absurt argument. Varför är det inte den kolhydratrika lightmaten som saknar långtidsstudier? Vad åt vi egentligen från den moderna människans födelse för sisådär 200 000 år sedan fram till industrialismen? Ja, sannerligen varken spannmål eller ris eller potatis eller socker. Och om man ska dra ett streck i sanden precis här och sammanfatta vad vi idag vet om konsekvenserna av att äta kolhydratrik lightmat så lyder resultaten: fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, IBS, sockerberoende, karies, migrän, demens, reumatism, cancer och inflammationer. För att nämna några bieffekter alltså. Men gud förbjude att man går över till en annan diet, för bieffekterna kan bli värre?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: