Diabetes i Asien och ”klimatsmart” mat …

I senaste numret av tidningen Diabetes publicerades en artikel om hur det pågår en explosion av diabetes i Indien. Indien, landet som äter mycket vegetariskt och mycket ris, hur kan det komma sig? Ja, den officiella förklaringen lyder att många är mer stillasittande nu jämfört med tidigare. Fast det tror ju inte jag. Jag tror att det har att göra med att deras (numera raffinerade) basmat består av bröd, ris och socker. Hela deras basmat består av sockerkedjor, och ändå tror man inte sockerhalten i deras blod har med sockersjuka att göra? Absurt! Hand i hand med diabetes går också hjärt- och kärlsjukdomar och även detta sprider sig som en löpeld i Indien. Hur man botar sin diabetes i Indien? Genom yoga och örter. År 2007 hade 110 miljoner asiater konstaterad diabetes. Med nuvarande takt kommer över hälften av världens diabetiker befinna sig i Asien år 2019. År 2025 beräknas Asien ha 180 miljoner människor med konstaterad diabetes.

Härommånaden hade vi på Länsstyrelsen besök av en kvinna från en lokal naturskyddsförening som höll en föreläsning om ekologiska fotavtryck. Det handlade om hur man äter klimatsmart. Hon refererade till Asien och speciellt Indonesien som föregångsland. Det är så vi ska äta för att rädda klimatet. Mycket ris, bröd och socker!

Och ris förresten. Ris odlas på åkrar täckta med vatten. De är konstgjorda våtmarker. Våtmarker är den enskilt största källan till metan i atmosfären. Metan är en växthusgas 21 gånger starkare än koldioxid. Lägg till det faktum att vi inte odlar ris i Europa. Det riset vi äter skeppas hit på dieselfartyg. Var finns det klimatsmarta i detta? Istället borde vi kanske sluta äta ris och odla skog på dagens risplantager istället? Träd suger upp koldioxid ur atmosfären. DET är klimatsmart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s