Angående vikten av god tandhälsa!

Svenska Dagbladet skriver idag om sambandet mellan hjärthälsa och tandhälsa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tandhalsa-paverkar-hjartat_3475004.svd

Och då tänker jag så här: Mat består av byggstenarna fett, protein och kolhydrater. Fett fräter inte på tandemalj. Protein fräter inte på tandemalj. Kolhydrater (läs: socker och sockerkedjor) fräter på tandemalj. Hur maten påverkar vår munhälsa är såklart en spegel som visar hur maten påverkar även övriga kroppen. De gamla egyptierna hade dålig tandhälsa – de åt mycket bröd (bröd = stärkelse = sockerkedjor). T.o.m. aztekerna hade dålig tandhälsa – de åt mycket majs (alltså spannmål). Eftersom människan bara en ytterligare en djurart bland jordens miljontals djurarter drar jag parallellen till djur där vilda djur äter sin ursprungliga föda och där tama djur äter den mat som människan ger den.

Har vilda djur dålig tandhälsa? Nej.
Har tama djur dålig tandhälsa? Ja, för vi matar dem med den billigaste maten som finns: spannmål! Vilda djur äter inte spannmål.

Vidare ska man komma ihåg att vilda djur aldrig borstar tänderna (speciellt inte med flourtandkräm!), nu ser man allt oftare att vi börjar borsta tänderna på våra tama djur (pga deras dåliga tandhälsa).

Är vilda djur överviktiga? Nej.
Är tama djur överviktiga? Ja, inte alls sällan!

Numera har man även börjat se tama djur med diabetes, alltså sockersjuka. Trenden jag ser är att djur som frångår den föda de naturligt skulle äta, alltså när de blir matade av människan, utvecklar karies, övervikt och t.ex. diabetes. Skulle de undersökas lika väl som människan tror jag man skulle hitta ännu fler avvikelser. Jag tycker mig se samma trend hos människan (som ju trots allt bara är ytterligare en djurart) – när vi ändrar våra ursprungliga matvanor blir vi sjuka. Och det är ju därför jag tror på just stenålderskost. Det som fullständigt revolutionerat vår sätt att äta är just införandet av spannmål för sisådär 8000 år sedan. Jämför det med homo sapiens 200 000-åriga historia och man inser att spannmål trots allt är en nykomling i sammanhanget. Jag tror det finns ett samband mellan våra alltmer sockerrika mat och sentida folksjukdomar som alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, acne och IBS.

Och lite kortfattat om det kanske tillsynes ologiska sambandet mellan spannmål och ohälsa: Hur kan spannmål orsaka karies, diabetes och göra oss feta? Jo, för att spannmål, i synnerhet kanske vetemjöl, nästan enbart består av stärkelse. Stärkelsen bryts ned till socker. Socker höjer vårt blodsocker varpå kroppen utsöndrar insulin för att mota det förhöjda blodsockret. Och – det är detta resonemang som LCHF-kosten bygger på – det är insulin som är den stora boven i dagens globala fettpandemi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s