Nivea hand cream pure & natural

Nivea hand cream pure natural - eller? Det här är en av Niveas nyare handkrämer. 95% av dess innehåll är av naturligt ursprung. Så står det på förpackningen iallafall. Den innehåller inte parabener. Parabener är konserveringsmedel med antibakteriella egenskaper och antimögelegenskaper. Parabener finns idag i så gott som allt smink, tandkräm och alla hud- och hårvårdsprodukter. Den används ibland även i mat och hushållsvaror och även i bilar. Vi exponeras således för det så gott som hela tiden. Sedan 1990 har användningen av parabener i Sverige ökat med 180%. Men idag vet man att parabener är hormonstörande. Att ett ämne är hormonstörande betyder att det stör vår reproduktion. Det är alltså en enormt allvarlig bieffekt. Många livsviktiga processer i kroppen, t.ex. ämnesomsättningen, styrs av hormoner. Om man utsätts för konstgjorda ämnen, t.ex. parabener, som rent kemiskt liknar våra naturliga hormoner varpå kroppen inte kan se skillnad på dom, så mixtrar man med var och varannan funktion i hela kroppen. Vi liksom leker med elden. Just dessa hormonstörande ämnen förknippas med cancer, fetma, diabetes, störningar i fortplantningen, hjärt- och kärlsjukdomar samt för tidig pubertet. I vävnadsprov från bröstcancer hittar man parabener. Skitallvarliga saker alltså. Och slutligen: Naturskyddsföreningen vill förbjuda parabener.

Så vad använder Nivea för konserveringsmedel istället för parabener? Det är okänt. Kanske är ersättaren ännu mer hormonstörande? Hursomhelst. Jag vände på den hör förpackningen och räknade antalet ingredienser. Jag räknade till 28 stycken:

– Vatten
– Glycerin
– Cetearyl alcohol
– Octyldodecanol
– Isopropyl stearate
– Hydrogenated coco-glycerides
– Palmitic acid
– Glyceryl stearate SE
– Stearic acid
– Cetyl Palmitate
– Argania spinosa kernel oil
– Glyceryl glucoside
– Myristyl myristate
– Sodium carbamer
– Distarch phosphate
– Myristic acid
– Arachidic acid
– Oleic acid
– Methylisothiazolinone
– Phenoxyethanol
– Lilnanol
– Limonene
– Citronellol
– Benzyl alcohol
– Butylphenyl methylpropional
– Alpha-isomethyl lonone
– Geroniol
– Parfym

Så låt oss tänka lite rationellt nu. Kan vi verkligen behöva en vit krämig blandning med 28 ingredienser (ihopblandade i ett laboratorium av ett AB-företag vars primära syfte är att gå i vinst) för att hålla våra händer mjuka och lena? Och vågar man idag smörja in sin hud med precis vad som helst som saluförs som handkräm? Någon som undrar hur de toxikologiska testerna ser ut för var och en av dessa ingredienser? Ja, jag gör faktiskt det. Och förresten kostade den här tuben ganska precis 28 kr. Det är i snitt 1 kr per ingrediens, inklusive vinstmarginalen … och det talar väl sätt tydliga språk om kvalitén på ingredienserna.

Och kanske kan vi se på det såhär istället. Homo Sapiens har funnits i sisådär 200 000 år. Människoarten Homo har funnits i sisådär drygt 2 miljoner år. Evolutionen har styrt oss dit vi befinner oss idag. Vi har under 99,9% av vår tid på jorden klarat oss utan handkrämer tillverkade i labb med rester från oljeindustrin. Så hur kan dagens människa trots sin enormt långa evolution tro att den verkligen behöver AB-företags mjukgörande krämer? Idag finns det för övrigt omkring 1,5-2 miljoner djurarter på jorden. Ingen annan djurart behöver handkräm. Kanske är det dags att börja återgå till det naturliga enkla livet? Kanske kan man få precis lika mjuka fina händer av … ja, säg kokosolja? Antal ingredienser: 1. Eller rapsolja? Antal ingredienser: 1.

Och en annan detalj – en av de främsta försäljningsargumenten för den här handkrämen är att den innehåller ekologisk arganolja. Arganolja kommer från arganträdets frukter. Arganträdet växer i ett litet området i sydvästra Marocko och bär frukt endast i juli och augusti. Trädarten är hotad och finns med på Unescos världsarvslista sedan 1999. För att tillverka 100 gram olja behövs 3 kilo frukt. Det kan ju vara ytterligare en aspekt att fundera på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s