Aromer!

SvD skriver idag om hur EU denna vecka har godkänt 2100 nya aromer som tillsats i livsmedel. Våra 319 e-nummer har ju befunnit sig under luppen ett bra tag nu, men alla dessa tusentals aromer har ingen brytt sig om. Vad aromer består av vet ingen som inte är expert på området. T.ex, skriver SvD, innehåller jordgubbsarom 48 stycken kemikalier i stil med 1-metoxi-4(prop-1(trans)enyl)bensen, 4-isopropylbensaldehyd och (Z,Z)-3,6-dodekadienal. Men att skriva ut allt detta på livsmedlets innehållsförteckning … nej, det får ju inte plats helt enkelt. Så då står det helt enkelt ”jordgubbsarom”. Aromer är billiga tillsatser och ersätter något naturligt såsom vanilj med en mycket billigare vaniljarom. Aromernas smak upplevs i regel som väldigt god, i stil med socker eller natriumglutamat. EU klassar inte dessa kemikalier som ohälsosamma, men hur nyttigt kan det vara att stoppa i sig 1-metoxi-4(prop-1(trans)enyl)bensen, 4-isopropylbensaldehyd och (Z,Z)-3,6-dodekadienal (och ytterligare 45 kemikalier med outtalbara namn) bara genom att dricka en klunk jordgubbste?

De flesta livsmedel innehåller redan dessa suspekta aromer. Just teer är ett sådant livsmedel. Så gott som alla smaksatta teer innehåller aromer, t.ex. Twinings vaniljte innehåller hela 17,5% vaniljarom och 0,5% vaniljbitar.

Hur man undviker detta? Ja, det är faktiskt inte så svårt. Man köper icke smaksatt mat. Gör maten från grunden. Läser på innehållsförteckningen. Men för en del är det svårt att göra det, helt enkelt för att man redan vant sig vid alla dessa konstgjorda smaker och tycker det naturliga smakar konstigt …

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s