Radonstrålning!

Jag läser en grundkurs i toxikologi på universitetet. Igår handlade föreläsningen om strålning vi utsätts för i vardagen. Normalt sett är vi väldigt rädda för strålning från kärnkraftsolyckor och i viss mån även röntgen hos läkaren. Efter Tjernobyl nåddes Sverige av viss förhöjd radioaktiv strålning. Jag har tidigare hört att man inte ser ett ökat antal cancerfall efter kärnkraftsolyckor, men jag har också hört att man ser fler cancerfall. Igår lärde jag mig att man kan se fler cancerfall efter en kärnkraftsolycka, men de är så få fall av alla cancerfall (någonstans 20 000 – 60 000 per 100 000 000) att siffrorna inte syns i statistiken. Men när det gäller kärnkraft är det radioaktivt jod som avges och som kan tas upp av kroppen. Om man då äter icke-radioaktivt jod (detta borde finnas på lager bara som beredskap!) så tar kroppen upp det istället och blir mättet på jod. På så sätt kan man undvika sköldkörtelcancer och det är just den cancerformen som är vanlig efter kärnkraftsolyckor.

Igår såg jag ett diagram över olika strålningskällor (se bild). Här ser man den tunna röda linjen som motsvarar strålningen i Sverige från Tjernobyl. Strålningen från radon i svenska bostäder utgör dock majoriteten av den strålning vi utsätts för. Varför radonstrålningen  ökade rejält i början på 60-talet var för att oljepriserna steg varpå gemene man började isolera sina hus bättre. Strålningen från olika röntgenundersökningar har viss negativ effekt på befolkningen, men räddar mer liv än den åsamkar skada!

Hursomhelst är det väldigt intressant att notera att detta med radonet verkligen är att ta på allvar. Bor man i eget hus är det upp till en själv att mäta. Bor man i en fastighet med lägenheter är fastighetsägaren enligt lag ålagd att mäta och åtgärda för höga radonhalter och det är kommunen som är tillsynsmyndighet. Detta är något man bör kolla upp innan man köper en lägenhet! Litar man inte på att fastighetsägaren har gjort korrekta mätningar kan kan via kommunen beställa radondosor (till självkostnadspris) och mätningen görs under vinterhalvåret. Något att tänka på är att alltid hålla fönsterventilerna öppna, dom är av otroligt stor betydelse för radonhalterna  inomhus. Och antalet lungcancerfall per år inomhusradon orsakar i Sverige? Någonstans runt 500.

Bor man i Stockholms kommun kan man kolla upp sin egen lägenhet här: http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/E-tjanster/Radonmatning/

20121002-200149.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s