Giftiga och persistenta antibakteriella ämnen!

En marknad som växer är varor (kläder, hårband, diskmedel, duschdraperier, skärbrädor, tandborstar, skor, kylskåp, madrasser etc.) som är antibakteriella. De är märkta med säljargument som ”anti-odour”, ”lasting freshness” och ”hygienic protection” (fast det finns tyvärr inget lagkrav som säger att de behöver märkas). De ämnen som tillsätts är kemikalier som silver, triklosan och triklorkarban.  Dessa kemikalier är extremt giftiga för vattenlevande djur och organismer, men det finns också tecken på att de kan vara skadliga även för människors hälsa.

Att ha dessa ämnen direkt mot huden torde vara förenat med hälsofara. Man vet dock inte vad som händer med kroppens naturliga bakterieflora när den kommer i kontakt med dessa bakteriedödande ämnen. Idag är det upp till tillverkaren att utvärdera den risken, men de befinner sig  ju i en klar jävsituation och jag skulle t.o.m. vilja kalla det för ett rent korrupt förfarande. Vad forskarna dock vet idag är att silver ökar antibiotikaresistensen vilket är ett enormt hot mot människans överlevnad som framgångsrik art på jorden – allt för att vi inte vill riskera att lukta lite unket.

Och vad händer med dessa antibakteriella ämnen när tvättas eller bara används? Jo, de lakas ur varorna och hamnar i ditt hem (i luften och så småningom i dammet) och en del åker iväg med avloppsvattnet. Reningsverken kan inte göra något åt dessa svårnedbrytbara giftiga ämnen (silver bryts inte ned alls!), utan reningsverken har inget annat val än att skicka det ”renade” vattnet vidare ut i våra sjöar eller så hamnar de bakteriedödande kemikalierna i det slam som är reningsverkens eget avfall och som i Sverige används som gödsel på våra åkrar. Vi sprider det alltså i miljön bara genom att tvätta eller använda dessa antibakteriella produkter. Dessa ämnen kommer tillbaka till oss via matfisk och genom spannmål som växer på det slamgödslade åkrarna (detta har uppmärksammats i media ett antal gånger genom åren, t.ex. i DN).

Men allt detta skrev t.ex. DN om redan förra året. Men idag skriver DN om vad nya studier visar. Nu handlar det istället om nanofibrer, där just nanosilver (samma silver som nämnts ovan) är en variant. Denna orsakade lunginflammation hos möss då nanosilvret är så lätt och litet att det hamnar i inandningsluften.

Och apropå triklosan så har det i flera år funnits i tandkrämer. När detta uppmärksammades i media för flera år sedan tog Apoteket avstånd från triklosan och sålde endast tandkrämer utan triklosan. Sedan dess köper jag alltid min tandkräm där, för jag vill verkligen uppmuntra och lägga min röst på återförsäljare som tar samhällsansvar! Triklosan har också nämnts i samband med cancer och sterilitet vilket fått även ICA att sluta köpa in tandkrämer med triklosan.

Och kom ihåg att bra produkter inte behöver lögnaktiga säljargument! Och känn er inte maktlösa – det är vi som konsumenter som har all makt. Det vi inte köper finns inte på marknaden, så enkelt är det.

Annonser

One thought on “Giftiga och persistenta antibakteriella ämnen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s