Tandhälsa vs. demens

I dagens DN står det om en studie som visar på samband mellan tandhälsa och demens. Detta är ju jätteintressant av många anledningar! Jag tänker på vad som orsakar dålig tandhälsa – jo, kolhydrater. Kolhydrater äter upp emaljen, vilket varken protein eller fett gör. Det säger åtminstone mig att vår kropp inte är skapta för en HCLF-diet. Visst kan vi borsta tänderna med fluor, men insidan av kroppen kan vi inte borsta. Att kolhydrater reagerar på detta sätt i vår mun är en ledtråd till hur det tas emot i resten av kroppen (och tanken att träning nollställer effekten av en kolhydratrik kost är befängd).

Och så tänker jag på något som på engelska heter ”oil pulling”, vilket är när man sköljer sin mun med matolja såsom t.ex. oliv- eller kokosolja. Själv sköljer jag munnen varje morgon med kokosolja. Kokosoljan har antibakteriella egenskaper samt antisvampegenskaper. Det finns en forskare vid namn Bruce Fife i USA som jobbar på The Coconut Research Center. Han har upptäckt samband mellan kokosolja och demens (och skrivit massor av böcker om vad han upptäckt). Han ser att folk med demens blir markant bättre – inte friska, dock – när de börjar inta kokosolja varje dag. Det verkar som om detta smörjer hjärnan på något sätt. Bruce är också den som rekommenderar att man använder kokosolja som munskölj varje dag (munskölj i brist på bättre ord, man svischar runt det i munnen i sisådär 15 min).

Och sen kan man såklart tycka att detta inte är någon stor grej – borsta tänderna med fluor ett par gånger per dag och ät hur mycket kolhydrater du vill. Och så kan man ju leva om man vill. Men jag är lite mer inne på detta med att leva i samklang med naturen snarare än att försöka överlista den. Faktum är att inget annat däggdjur på jorden borstar tänderna två gånger per dag. Inte ens en gång per dag. Inget annat däggdjur äger ens en tandborste. Och ändå har alla andra däggdjur bättre tandhälsa än oss. Undantaget – som jag tycker bekräftar regeln – är de däggdjur som blir matade av människan. De får ofta både tandsten och karies (och fetma). Varför? För att de oftast får spannmål, vilket hundar/kossor/grisar/hästar inte äter i vilt tillstånd. Spannmål är billigt och det råkar nästan enbart bestå av kolhydrater.

Och det var ju inte heller så att den första människan på jorden gick omkring med en tandborste i handen. Behovet av att borsta tänderna uppstod ju först i samband med att vi börja raffinera mat nånstans där i samband med industrialismen. Rent geologiskt för sisådär en halv sekund sedan. Och tänk på vad en tandborste är för något egentligen; en bit plast – det där miljövidriga materialet  – med nylonstrån. Nylon är också ett konstgjort material. Jag byter min tandborste en gång per månad, och så har vi sisådär 7 070 000 000 människor på jorden. Det blir rätt många tandborstar. Och sen tar vi fluor också – ett giftigt grundämne som man hittar i berggrunden. Man bryter fluorit för att framställa den fluor som tillsätts i tandkräm. Detta ska vi smörja tänderna med och sen spotta ut och skölja – två gånger per dag. Zoomar man ut lite ter det sig som ett väldigt konstigt beteende. Och var hamnar allt detta fluor vi spottar ut? Är det så att det hamnar i reningsverkens slam som används som konstgödsel på våra åkrar? Jag vet faktiskt inte. Var det än hamnar så hamnar det på en onaturlig plats där det inte hör hemma.

Homo Sapiens är verkligen en art som gillar att krångla till det …

Annonser

One thought on “Tandhälsa vs. demens

  1. Jag blev rekommenderad av tandläkaren idag att skölja noga med flour morgon och kväll och min förstatanke var om jag vill spotta ut denna vätska i vårt avlopssystem 🙂 kanske skulle testa kokosoljan istället. Känns mer som något jag kan stå för!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s