En kärleksförklaring till kokosnöten

Kokosnötter är verkligen naturens egen medicin. Jag har alltid dragit mig för att köpa dessa magiska runda saker för det tar evighets evigheter för mig att få upp en kokosnöt. Dessutom har jag aldrig lyckats öppna dom med en sådan finess att jag kommit åt kokosvattnet. Men med underbara YouTube kan man ju numera få gratislektioner i precis vilket udda ämne som helst! Vad jag lärt mig om kokosnötter idag är:

1) Kokosnöten är ingen nöt, det är en (sten)frukt!
2) Skaka på en kokosnöt innan du köper den, du ska höra kokosvattnet skvalpa därinne!
3) Ta ut kokosvattnet innan du öppnar nöten. På nötens ena långsida finns tre små gropar. Det är ju alltså där nöten suttit fast i palmen. En av dessa tre gropar är mer porös än de andra två som är mycket hårdare. Ta en sax eller en skruvmejsel (eller vinöppnare eller valfritt spetsigt föremål) och hitta den porösa gropen och gör ett hål där. Är man modig kan man stoppa in ett sugrör och dricka direkt! Är man mindre modig kan man hälla upp kokosvattnet i ett glas (och eventuellt sila bort skalbitar).
4) För att öppna nöten behövs något hårt i stil med en helt vanlig hammare eller baksidan på en kraftig köttkniv. Håll nöten i ena handen och dräm till nöten på mitten tills du får en spricka, snurra den ett par gånger så att sprickan når runt.
5) När man väl fått upp nöten använder man hammaren för att dela upp nöten i mindre bitar eftersom det kan det vara trixigt att få bort köttet annars. När man vill få bort köttet från skalet är tydligen en böjbar kniv oslagbar. Exempel på en sådan kniv är en grapefruktkniv!
6) Man kan äta råa kokosnötsbitar som snacks, man kan (om man är intresserad av överkurser) göra sin egen kokosmjölk (kolla på YouTube hur man gör) eller så kan man riva kokosköttet och ha i maten. Möjligheterna är säkert oändliga.
7) Först häromdagen förstod jag varför kokosfett är annorlunda än andra växtoljor såsom t.ex. raps-, majs- och solrosolja. Det är enkel kemi. Det finns två slags fetter i matsammanhang – mättat och omättat. Det omättade fettet kan vara enkelomättat eller fleromättat. Det syftar på antalet dubbelbindningar mellan deras kolatomer. Enkelomättat fett har en dubbelbindning i molekylernas kolkedjor, fleromättat fett har två eller fler dubbelbindningar i molekylernas kolkedjor. Enkelomättade fetter är t.ex. raps- och olivolja. Fleromättade fetter är t.ex. solrosolja och majsolja. Alla oljor med dubbelbindningar kan oxidera vid upphettning. Ju fler dubbelbindningar en olja innehåller, desto lättare oxideras de när de upphettas. Därför är t.ex. solrosolja olämpligt vid fritering. Ändå är det just solrosolja som alla chips friteras i och som hamburgekedjornas pommes frites är friterat i. Varför? Det är den billigaste oljan. Inte heller rapsolja eller olivolja bör användas vid upphettning eftersom även dessa kan oxidera. Och varför är oxiderad olja så dåligt? Jo, den är härsken och alla de nyttiga omega 3-fetterna är förstörda. När man medvetet oxiderar en fleromättad olja kallas fettet sedan för härdat och är stelt i rumstemperatur. Det är sedan detta fett som används i margariner. Ett delvis härdad olja är det som utgör de sk. transfetterna och som återfinns i skräpmat som t.ex. kexchoklad och kakor och går där under beteckningen ”härdat vegetabiliskt fett”. Jag tror inte något härdat fett är nyttigt och är en av anledningarna till att jag vägrar äta margarin (och transfetter). Härdat fett är inte tillåtet i ekologisk kravmärkt mat vilket säger en hel del.

Kokosfett däremot består istället av mättat fett. Mättat fett har inga dubbelbindningar alls och har därmed högre smältpunkter och gör den därmed okänslig för upphettning! Skillnaden mellan t.ex. olivolja och kokosolja märker man om man stoppar in båda i kylskåpet. Olivoljan är fortfarande flytande medan kokosoljan blir stenhård. Just denna egenskap gör kokosoljan lämplig att steka i och och att använda till fritering. Att skriva om kokosoljans övriga fördelar och hälsovinster kräver ett helt eget framtida inlägg. Vill dock passa på att nämna skillnaden mellan kokosfettet man hittar i det där silverpaketet bland mejerivarorna i matvarubutiken och ekologiskt kokosfett på burk. Kokosfettet i silverpaketet – som är snuskigt billigt – är raffinerat. Undvik raffinerad mat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s