”Let Thy Food Be Thy Medicine, And Thy Medicine Be Thy Food.”

BildHar just sett den amerikanska dokumentären ”Food Matters”. Den handlar om hur man kan äta sig både sjuk och frisk genom att äta näringsrik mat. Den handlar också om cancer och hur vi botar den, eller kanske rättare sagt, hur vi inte botar den. Strålbehandlingar är inte effektiva och tar lika hårt på friska celler som på cancersjuka celler. Och faktum är ju att folk (och djur som får människoföda) dör som flugor i cancer än idag trots strålbehandlingar och operationer.

Teorin i den här dokumentären är att vitaminer och mineraler i höga doser aktiverar kroppens eget immunförsvar så pass att den själv kan bota cancer. Men inget företag kan ta patent på t.ex. vitamin C, det vore ju som att ett företag tar patent på t.ex. citronen. Det går inte, det är liksom allmän egendom. Kan ett företag inte ta patent på något, så finns det ingen ekonomisk vinst i det. Finns det ingen ekonomisk vinst i det, så finns det inget incitament till att syssla med det. Det är ju precis vad hela den kapitalistiska livsstilen grundar sig på.

Jag vet givetvis inte om höga doser vitaminer kan bota cancer, men det fanns en amerikansk läkare vid namn Gerson på 1930-talet som använde detta som behandling mot cancer och än idag lever hans organisation The Gerson Institute vidare i San Diego. Det sägs att han var väldigt framgångsrik med sina cancerbehandlingar, men det kan  ju såklart vara en långlivad myt. I hans behandlingar ingick väldigt mycket frukt, och med tanke på att tumörers favoritmat #1 är just fruktsocker, så ställer jag mig tveksam till just fruktbehandlingar. Däremot tror jag det finns en poäng i att kroppens immunförsvar blir starkare av mycket vitaminer och mineraler, men vilken föda som är mest rik på vitaminer och mineraler kan man nog tvista länge om. I samband med industrialiseringen och tillkomsten av konstgödsel  tror jag dock att maten rent generellt innehåller mindre näring idag än tidigare. Detta har visats i en studie på konventionella jordgubbar vs. ekologiska jordgubbar. De konventionella konstgödslades och växte snabbare och hann inte bilda lika mycket näring som den mer långsamtväxande ekologiska jordgubben.

Oavsett om höga doser vitaminer botar cancer eller inte så tycker jag det är värt att komma ihåg att cancersjuka människor nu existerar i så stort antal att de utgör en hel industri som drar in stora vinster åt medicinbolagen (och privata sjukhus) och ger miljontals människor världen över jobb och att det ur en ren kapitalistisk synvinkel inte vore ekonomiskt lönsamt att lösa cancerns gåta. Att vitaminer inte heller går att göra vinst på tycker jag också är viktigt att komma ihåg. Jag tror definitivt det är just det som ligger bakom det faktum att vi inte äter extra vitamin D häruppe i solfattiga Sverige, det finns helt enkelt ingen som skulle tjäna pengar på att marknadsföra det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s