Franska vs. kinesiska tryfflar

Senaste (svensköversatta) avsnittet av CBS 60 minutes handlade bl.a. om tryfflar. Franska tryfflar är en delikatess och en handfull tryfflar är värt tusentals kronor. Förr i tiden letade grisar efter tryfflar, men grisarna var så glupska att dom åt upp tryfflarna. Numera används hundar för att hitta de mogna tryfflarna, åtminstone i Frankrike. I Kina däremot har man tills nyligen matat sina grisar med tryfflar. Sen insåg kineserna att dom istället kunde börja konkurrera med de franska tryfflarna. Problemet är bara att kineserna skördar sina tryfflar med krattor och plockar allt dom hittar innan tryfflarna ens hinner mogna. Omogna tryfflar har en träaktig smak. Därför kan kinserna inte sälja sina tryfflar till samma fantastipriser som de franska. Det är här den svarta marknaden kommer in i bilden. Man blandar in kinesiska tryfflar i samma parti som franska, och säljer hela partiet som om det endast vore franska tryfflar.

BildEller så gör man som ägaren till företaget som producerar den här konservburken med tryfflar. Det syns inte så bra på bilden, men det står ”Black Winter Truffle Peelings – product of France”. Vänder man på burken står det att tryfflarna är från Kina – fast det står på latin. När CBS:s reporter frågar konservburkstillverkaren om detta säger han att ja, själva konservburken är tillverkad i Frankrike – därav product of France – men tryfflarna kommer från Kina. Inget konstigt med det, tycker han. Italien har redan gått igenom denna kris med kinesiska tryfflar och förbjudit import av tryfflar från Kina.

Det är precis så här hela livsmedelsbranschen fungerar idag. Skenmanövrar och halvlögner. Inget socker men massor av aspartam. Mindre fett men mer socker och tillsatser. Äppeljos med mer socker än äpple. Mjölkpulver som inte ens innehåller mjölk. Det gäller att ha huvudet på skaft i matbutiken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s