Bisfenol A version 2.0

Grundfakta om bisfenol: Studier pekar på att ämnet bisfenol A är ett hormonstörande ämne som påverkar hjärnans utveckling, ger effekter på immunsystemet, skadliga effekter på fortplantningsförmågan och kan ge ökad risk hos unga att senare i livet utveckla bröstcancer.

Läget idag: Bisfenol finns överallt. Kvitton, konservburkar, linser, leksaker och förmodligen även tangentbord och fjärrkontroller och köksredskap och tetrapack och möss och iphones, ja överallt där plast finns.Vi exponeras för det så gott som hela tiden. Någon som minns SVD-journalisternas medvetna exponering för bisfenol A häromveckan? Där listades bisfenolfällor och ensam herre på täppan, utan konkurrens, var konservburkar. Exponeringen från kvitton hamnade längst ned på listan med halter som knappt var mätbara.

Vad har regeringen gjort hitills i bisfenolfrågan? Jo, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att titta närmare på bisfenolet i kvitton, vattenledningar och plastleksaker. Kvitton som visade knappt mätbara halter i SVD:s test. Vattenledningar – här har man aldrig ens lyckats mäta några halter av bisfenol. Att titta närmare på konservburkar och t.ex. tetrapack har dock ingen myndighet fått i uppdrag att göra.

Så idag kom det ett pressmeddelande från Kemikalieinspektionen. Dom föreslår att bisfenol förbjuds i kvitton och hänvisar till försiktighetsprincipen. Här talar vi alltså om knappt mätbara halter efter exponering. Inte ett ord nämndes om konservburkar som en betydligt större källa. Men okej, kemikalieinspektionen är en myndighet som styrs av regeringsuppdrag. Det är väl inte tänkt att dom ska ha egna idéer och åsikter utan har endast åsikter på beställning av regeringen. Det är så det politiska spelet fungerar.

Så, då ser ögonblickssituationen ut såhär: bisfenol i barnmatsburkar är sedan förra året förbjudet. Barnmatsproducenterna Nestlé, Semper och Hipp hade tydligen inga problem att ta bort bisfenolen, för borta är den. Vad dom ersätter bisfenolen med är det ingen som vet och ingen verkar ha ställt frågan heller. Dessutom är bisfenolen förbjuden i nappflaskor. Livsmedelsprodukter till barn som slutat med nappflaska och barnmat på burk omfattas alltså inte av regleringen. Var finns logiken i det? Förmodligen ingenstans.

Frankrike är just nu det land som går i bräschen gällande bisfenolförbud. Fr.o.m. år 2014 är det förbjudet i alla, ALLA, livsmedelsförpackningar. Men övriga EU lär gnälla högt – om franska konservburkar blir bisfenolfria så blir konkurrensen sned och kanske kommer vi här i Sverige vilja köpa franska konservburkar istället för tyska eller italienska. Sådant är ju orättvist i EU. Inom EU resonerar man dessutom som så att man helt enkelt inte vet tillräckligt om bisfenolets effekter och därför INTE bör förbjuda det. Givetvis borde man resonera precis tvärtom.

Tills dess att bisfenolet börjat fasas ut ur våra matförpackningar känns det nog bättre att köpa tetrapack framför konservburkar, och vattenkokaren i plast som står därute i köket kommer bli betydligt mindre använd. Att koka livsmedel i plast låter helt plötsligt hur vansinnigt som helst.

Och jag kan inte låta bli att tänka på Darwin och hans teori om naturligt urval. Det är inte så svårt att förstå vad han syftade på när man ser livets gång bland övriga djur i naturen. Och naturligt urval är ju precis vad som pågår bland oss människor precis just nu – i kemikaliernas ålder. Vi äter besprutad mat som aldrig förut, det dumpas 90 000 liter flygfotogen över Stockholm en helt vanlig söndag, vi utsätts dagligen för miljögifter som bisfenol A, ftalater (finns i t.ex. nagellack och parfym), bromerade flamskyddsmedel (i t.ex. soffor och mattor och TV-apparater), triklosan (via tandkrämen), perflourerade ämnen (via impregnerade ytor såsom Gore Tex) och formaldehyd (i våra skrynkelfria lakan). De som tål dessa miljögifter bäst blir de som är mest framgångsrika, rent DNA-mässigt alltså. Grymt, men så ser verkligheten ut och så har den väl egentligen alltid sett ut även om hotens utseende har varierat under seklernas gång.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s