Skärbräda i bambu

Under alla år har jag använt mig av plastskärbrädor. Man kan köra dom i diskmaskin och köpa nya ofta eftersom dom är så snuskigt billiga. Men hur hållbar och miljövänlig är denna slit och släng-kultur? Inte alls. Och hur miljövänligt är det med plast? Inte alls ju.  Billiga skärbrädor i trä rekommenderas inte eftersom dom snabbt får sprickor då kvalitén är kass. Men dyra stora skärbrädor är svåra att hitta! Och vilket trä ska man satsa på? Gran och tall sägs vara för mjuka. De i akacia är snygga men oftast gjorda av ändträ, den tjockaste delen av trädet. Men ändträ sägs vara för hårt och öka risken för sprickbildning. Det är alltså en hel vetenskap att välja trä. Men – idag hittade jag denna rejäla bit i bambu på NK.  Tanken är alltså att köpa en skärbräda med riktigt bra kvalité, olja in den ofta och ta hand om den. Då håller den i bästa fall i massor, massor av år. Har t.o.m. hört talas om skärbrädor som gått i arv!

Utvärdering följer!

20120625-200606.jpg

6 thoughts on “Skärbräda i bambu

  1. Om man kan bevara den så den håller en livstid vore det ju fantastiskt. Väntar med spänning på en recension 🙂 Vi har en skärbräda av trä sedan flera år tillbaka. Jag har nämligen hört att skärbrädor av trä är mer hygieniska en plast. Om det stämmer eller inte vågar jag inte svara på 🙂

  2. Det finns många aspekter på det där med hygiensk! Plast i sig är ju ett material som man mer och mer inser läcker kemikalier (i klass med bisfenol A). Bara det gör att plast inte känns hygieniskt numera! Den andra aspekten är ju mjukheten och skåror där bakterier kan samlas. Trä är ju hårdare och kan ju slipas.

    En tredje aspekt jag tänkte på just i denna sekund är allt lim som använts för att limma ihop alla bitar i kanske framförallt den här bambubrädan. Hmmm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s