Hårfärgningskemikalier!

I vår halvsjuka kultur är grått hår något som ska döljas och hårfärgningsbranschen i enbart Sverige sägs omsätta 1 miljard kronor per år. Statistiken säger att 9 av 10 svenska kvinnor färgar håret. Men läser man innehållsförteckningen på hårfärgningsmedel förstår man inte ett dugg. Det brukar vara ett tecken på att man befinner sig i närheten av något skumt och ohälsosamt där alla kort definitivt inte är lagda på bordet.

Sen läser man i tidningen att 1 av 3 i Sverige får cancer nångång i sina liv och att cancer beräknas öka med 75% fram till år 2030. Det är chockerande siffror. Vi lever alltså uppenbarligen våra liv i nära kontakt med cancerframkallande ämnen utan att veta vilka dessa ämnen är. Det skulle vara för dyrt och för jobbigt att hantera vetskapen om vilka ämnen dessa är. Och på så sätt är det ju en slags utrensning som pågår, allt enligt Darwins teori. De svaga slås ut och de starka överlever. Kanske har det med gener att göra, kanske har det med tur att göra. Kanske båda två.

Tillbaka till hårfärgningsmedel. Detta är en gigantisk grupp rena kemikalier står där på hyllorna i matvarubutiken i sina stilrena förpackningar. Myndigheterna litar på hårfärgningstillverkarna, matvarukedjorna litar på myndigheterna och vi konsumenter litar på matvarukedjorna. På de väldesignade hårfärgningsförpackningarna poserar välsminkade kvinnor med ett stora leenden och vackert glänsande hår. Det finns alltså inga indikationer på att kemikalierna skulle vara farliga.

Men för ganska precis ett år sedan handlade TV4:s Kalla Fakta om just hårfärgningsmedel. Ett vanligt ämne i hårfärg heter 2,5 TDA. 2,5 TDA är helt okänt för gemene man. Som jag nämnt i tidigare inlägg använder vi idag omkring 100 000 kemikalier utan att veta vad det har för effekter på människan. 2,5 TDA är en av dom. Däremot finns det ett ämne som heter 2,4 TDA (en sk. systermolekyl) som är cancerframkallande och faktiskt redan förbjuden av myndigheterna. Rent kemiskt är molekylerna snarlika. Detta är ett billigt helt lagligt trick som många tillverkare använder sig av. I sin iver att öka vinsten jobbar företagen snabbare än myndigheterna och i uppsjön av alla dessa hundratusentals kemikalier uppfinns nya kemikalier snabbare än lagstiftningen hinner med. Så ser läget ut idag.

Kalla Faktas reporter färgade håret med färgmedel innehållandes 2,5 TDA. 2,5 TDA-molekylen är liksom bisfenol A och andra miljögifter så pass liten att den går igenom huden och hamnar i blodet för att sedan komma ut med urinen. I urinen hamnar det som kroppen vill bli av med (här man kan passa på att notera att urinblåsecancer inte är helt ovanligt och att frisörer är extra hård drabbade). Kalla Faktas reporter lämnade urinprov till Universitetssjukhuset i Lund under de följande två dygnen. Professor Bo Jönsson säger till Kalla Fakta angående 2,5 TDA att halterna är extremt höga och att han under sina 20 år som analytisk kemist aldrig sett så höga halter av miljögifter.

(I ett litet större perspektiv kan man här notera att 2,5 TDA-molekylerna sedan spolas ned i toaletten och åker i bästa fall iväg till närmsta reningsverk. Därefter hamnar det renade vattnet i en närbelägen sjö, fortfarande innehållandes 2,5 TDA. Därefter hamnar det i fisk och vips, på din middagstallrik. I ett annat scenario så sedimenterar 2,5 TDA-molekylerna i reningsverkets bassänger och hamnar i det det där näringsrika slammet (tillsammans med t.ex. medicinrester) och hamnar därefter som gödsel på våra åkrar och vips, i ditt rågbröd. I ett tredje scenario hamnar 2,5 TDA i vårt dricksvatten. T.ex. kommer Stockholms kranvatten från sjövatten. I ett fjärde scenario bryts 2,5 TDA ned till någon annan sk. nedbrytningsprodukt som vi heller inte har någon vetskap om. Sådana här sk. konsekvensbeskrivningar av användandet av en viss kemikalie borde företagen själva låta oberoende experter ta fram innan kemikalien hamnar på ICA:s hyllor. För allt som kommer in i samhället stannar i samhället, det bara byter skepnad!).

TDA 2,5 finns idag i alla hårfärgningsmedel hos de stora märkena. I Danmark avråds gravida från att färga håret (i Danmark råder myndigheterna även allmänheten till att tvätta nya kläder innan användning för att få ner halten bekämpningsmedel). Läkemedelsverket är den myndigheten i Sverige som har tillsyn över hårfärgningstillverkare. Läkemedelsverkets enhetschef Monica Tammela säger till TV4: ”Vi förutsätter att företagen har gjort sin uppgift och ska varna för produkterna om det finns risker”. När hon får frågan om hon skulle avråda sin egen dotter från att färga håret vill hon inte uttala sig. Hon vill inte ens medge att det KAN finnas hälsovådliga kemikalier i hårfärgningsmedel. Jag tycker hennes lama oansvariga uttalanden låter otroligt naivt i ett i-landssamhälle där 100 000 kemikalier med okända effekter är i omlopp. Alla vet väl att storföretagens prio #1 är att öka tillväxten och tjäna mer pengar än föregående år? Varför skulle dessa företag sluta använda 2,5 TDA så länge politikerna inte förbjuder ämnet och så länge myndigheterna inte avråder från användning? Jag förstår inte heller vad som hindrar Läkemedelsverket att via sin tillsyn kräva dokumentation av hårfärgningsmedelstillverkare som visar på att 2,5 TDA inte är farligt? Förmodligen det faktum att Läkemedelsverket liksom hårfärgningstillverkarna vet att det inte finns någon sådan dokumentation. Och berget med potentiellt cancerogena allergiframkallande kemikalier utan konsekvensbeskrivningar som är i omlopp i samhället är så stort att ingen vågar lyfta på den första stenen.

Parafenylendiamin (PPD) är en annan kemikalie som återfinns i mörka hårfärger (och även i tatueringar). I Sverige förbjöds PPD redan på 40-talet, men i samband med Sveriges EU-inträde 1995 blev den tillåten igen. Läser man säkerhetsdatabladet om PPD står det bl.a.: ”Kan få dödlig utgång vid inandning, förtäring och hudabsorption. Påvisat att ge ärftlig genetisk skada (mutagent). Nedsättande på centrala nervsystemet. Kan framkalla kramper. Kan ge njur- och leverskada. Undvik all hudkontakt och inandning”. Monica Tammela på Läkemedelsverket vill inte heller medge att denna kemikalie, en gång klassad som cancerframkallande och förbjuden i Sverige sedan 40-talet, kan vara farlig. Dom litar ju på att hårfärgningstillverkarna läst säkerhetsbladet och meddelar om dom upptäcker något olämpligt. Men hårfärgningsföretagen, glada över myndigheternas totala förtroende, flaggar inte för några eventuella farligheter gällande PPD.

(Här man kan faktiskt dra paralleller till miljöskandalen i Hallandsåsen där byggjätten Skanska använde sig av den numera ökända substansen Rhoca Gil för att täta åsen varpå fiskarna i bäckarna dog och kossorna på åsen på blev förlamade. Båstad kommun i rollen som tillsynsmyndighet litade på att Skanska förvissat sig om att Rhoca Gil var ofarligt. Men en av kommunens miljöinspektörer som fick de döda fiskarna och förlamade kossorna på sitt bord under en varm sommarvecka när enhetschefen var på semester insåg att kommunen inte tagit del av säkerhetsdatabladet för Rhoca Gil, just det bladet som beskriver de potentiella konsekvenserna av användandet. Miljöinspektören kontaktade den franska tillverkaren och fick säkerhetsdatabladet skickat till sig och insåg snabbt att nervgiftet akrylamid, både förlamande, cancerframkallande och mutagent, var en av ingredienserna i Rhoca Gil varpå hela miljöskandalen uppdagades. Så KAN det gå när tillsynsmyndigheter lutar sig tillbaka och säger sig lita på att storföretagen sköter sig! Miljöinspektören ifråga borde fått en utmärkelse av både Båstad kommun, länsstyrelsen i Skåne och miljödepartementet!).

Det finns hårfärgningsmedel ute på marknaden, något svårare att få tag på dock, som är baserade på ekologiska ingredienser. Men då ska man också komma ihåg hur man definierar ordet ”ekologisk”. 2,5 TDA odlas inte på någon åker. Om någon har sett en ny officiell definition på ordet i sammanhanget ”ekologisk kosmetika”, så upplys mig gärna. Och notera gärna att ”baserad på ekologiska ingredienser” mycket väl kan innebära att produkten innehåller 1 stycken ekologisk ingrediens och 19 icke-ekologiska. På samma sätt som fullkornspasta kan innehålla lite fullkornsmjöl och mycket raffinerat mjöl. Det är ytterligare ett billigt helt tillåtet trick företagen använder sig av.

Man kan tycka att myndigheterna borde ha starkare åsikter i dessa frågor. Och man kan tycka att politikerna borde förbjuda TDA 2,5 tills dess att det är bevisat ofarligt och inte tvärtom tillåta det så länge det inte är bevisat farligt. Dagens lama kemikalielagstiftning gör oss ju alla till väldigt billiga försökskaniner (vi jobbar inte bara gratis, vi betalar för att få vara det!). Bisfenol A hade aldrig hamnat i vår mat om lagstiftningen ställde högre krav på våra matproducenterna. Men lagstiftningen ställer ännu lamare krav på produkter som hårfärgningsmedel som ju inte klassas som mat. Men om kemikalierna tränger in i våra kroppar, passerar våra organ och kommer ut med kisset borde det väl klassas som mat? Och vad kan vi själva göra? Ja, inte köpa dessa suspekta produkter från företag som leker med vår hälsa. Vi borde sluta lägga pengar i deras fickor. Vi borde sluta köpa kemikalier vi aldrig hört talas om, eller åtminstone skriva till företagen och begära in säkerhetsdatablad för varje enskild kemikalie. Vi borde rösta på politiker som vill satsa på en betydligt hårdare kemikalielagstiftning. Och kanske är det dags att omvärdera samhällets syn på grått hår?

Och nu har vi alltså endast uppmärksammat kemikalierna 2,5 TDA och PPD i uppsjön av hårfärgningskemikalier. Övriga kemikalier skulle förmodligen inte få högre betyg.

Länk till Kalla Faktas inslag (börjar efter 16 minuter) och sammanfattning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s