Plastpåsar!

Häromveckan förbjöd staden Los Angeles plastpåsar. Ett gigantiskt steg i rätt riktning där miljö- och allmännyttan äntligen fick väga tyngre än kundernas tillfälliga bekvämlighet. Plastkassar är redan förbjudet lite här och där i världen. Varför? Jo, för att plast utgör ett gigantiskt miljöproblem på många olika nivåer.

Dels krävs det olja för att tillverka plast; 2 kg olja till 1 kg plast! Olja är en dyr ändlig naturresurs som vid förbränning bildar växthusgasen koldioxid. Dels tillsätts suspekta kemikalier i plasten, där en av de mest uppmärksammade på senare tid är bisfenol A. Bisfenol A-molekylerna är så pass små att de tränger in genom huden och in i blodet. Väl därinne börjar det cirkulera genom hela kroppen och genom våra organ. Hur pass allvarliga är effekterna? Ingen vet. Men riksdagen har förbjudit bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar, men vi vuxna exponeras fortfarande i lika hög grad. Idag kan vi återvinna mjukplast såsom plastpåsar, men detta är en sanning med modifikation. Mjukplast kan i snitt återvinnas 7 ggr innan kvalitén blir så pass dålig att det istället skickas till förbränning.

Plast är dåligt på andra sätt också. När det bränns (och blir till Fortums fjärrvärme) frigörs alla dessa icke hälsosamma kemikalier i atmosfären och kommer ned med regnet. Kanske uppstår det ännu farligare biprodukter vid förbränning? Jag tror faktiskt inte någon har koll. Alla är så upptagna med att tjäna pengar i dagens konsumtionssamhälle att man inte har tid att fundera på konsekvenserna. Faktum är att vi idag använder runt 100 000 kemikalier vars effekt på människor fortfarande är okända. I vår iver att skapa ännu mer tillväxt använder vi nya kemikalier på löpande band tills ”någon” larmar om att kemikalien är farlig. I fallet med bisfenol A var det DN som blåste högst i visselpipan. Det är ytterst sällan denna ”någon” är skattefinansierade myndigheter, de samhällsorgan man tror värnar mest om ens hälsa. Nej, faktum är att det oftast är hängivna journalister och ideella organisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace som tar initiativet och finansierar studier av alla dessa nya kemikalier.

Den plasten som inte återvinns eller hamnar i Fortums fjärrvärmeverk hamnar i naturen. Här utgör den ett stort problem eftersom plast bryts ned så otroligt långsamt. En plastpåse, godispåse eller omslaget till 88:an kan ligga 1000 år (!) i naturen utan att förändra sitt utseende. Därför börjar dessa plastobjekt att ansamlas, och det mest kända exemplet är det där gigantiska plastberget i Stilla Havet med en yta dubbelt så stor som delstaten Texas. Sen finns det ju även djur som äter plast i tron om att det är mat. Väl nere i magsäcken bryts det ju som sagt inte ned, varpå det aldrig lämnar magsäcken. Djuret dör av svält. Miljontals djur har dött på det här sättet. I världshaven hittar man numera spår av plast överallt. I varje större sjö och flod (även i Sverige, såklart) hittar man numera plastpartiklar så små att dom inte är synliga med blotta ögat. I Medelhavet beräknas det skumpa omkring 500 ton plastpartiklar! Och eftersom naturen är ett slutet system så flödar det med största sannolikhet inte längre bara H2O ur våra vattenkranar, utan även en drös plastkemikalier.

SVT sände för några år sedan en amerikansk dokumentär om plast. I den tog man vanliga PET-flaskor, fyllde med vatten och la i små sniglar. Hansniglarna blev honsniglar, fick missbildade könsorgan och blev sterila. Varför? Jo, för att plasten utsöndrar dessa ohälsosamma hormonstörande kemikalier såsom t.ex. bisfenol A. Det är därför man bör undvika att röra om i sin (varma) mat med plastbestick. Det är därför man inte ska äta på plasttallrikar eller dricka ut plastglas. Och det är därför man köper riktiga bestick i kemiskt stabila material som trä och metall, tallrikar i det kemiskt stabila materialet porslin och tillbringare och dricksglas i det superstabila materialet glas (som för övrigt kan återvinnas oändligt många gånger!). Och det är därför man ska ta med sig en tygkasse till matbutiken!

Många resonerar att dom måste ha plastpåsar till sina sopor. Måste! Men tanken är ju den att vi ska minimera våra sopberg. Återvinna plast, papper, kartong, glas och metall. På något sätt sluta föra in mer ändliga naturresurser i karusellen och återvinna de ändliga naturresurser vi redan plockat från naturen. Vi ska återvinna organiskt material. Låt det bli ny jord. Och de få sopor som man trots allt producerar kan man slänga i påsar gjorda av nedbrytningsbar majsstärkelse.

I enbart Sverige konsumerar dagligvaruhandeln 720 miljoner plastpåsar per år. Och då är bara de plastpåsar vi betalat för inräknade, inte de vi får gratis i övriga butiker. 720 miljoner kassar motsvarar 26 miljoner liter olja. Och genomsnittslivslängden för en plastpåse är 12 minuter. Ja, ni hör ju själva hur galet det är med plastpåsar.

I kontrast mot allt detta – låter det inte som en självklarhet att ta med sig tygkassen till mataffären?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s